dimecres, 15 de desembre de 2010

Nova evidència de la falta d’escrúpols a les multinacionals farmacèutiques


Fa un temps ningú no s’hauria atrevit a publicar una notícia com la que recull Scott.net a:
Recordo perfectament la notícia de la venda de plasma amb el factor VIII infectat que va saltar a la premsa als anys 80. Ho recordo perquè aleshores jo treballava en un laboratori farmacèutic que venia productes pels bancs de sang i, és clar, la cosa ens tocava de prop. No cal anar a buscar a països del tercer món: un important hospital de Barcelona va infectar amb la SIDA els pacients que van rebre transfusions de sang que no havia passat els tests d’screening. Podeu buscar les dades a les hemeroteques.
Aquestes probes avui són obligatòries a tots els bancs de sang i s’apliquen a tota la sang i a tot el plasma abans de fer cap transfusió i si hi ha qualsevol resultat sospitós, les donacions es rebutgen. Però fa vint-i-cinc anys les probes no eren obligatòries i es van donar casos d’infecció. Els que se les van carregar van ser els responsables dels hospitals, com si tota la sang provingués de donacions de voluntaris, passant per alt la gran quantitat de productes comercialitzats per multinacionals farmacèutiques que subministren sang i plasma als bancs de sang. Van buscar un cap de turc i així ningú no va anar més amunt.
Ara, no obstant, se sap que van ser els productes comercialitzats pels laboratoris farmacèutics els que estaven infectats. El Factor VIII és deficitari en els hemofílics els quals sovint reben plasma comercialitzat i no pas sang provinent de donacions de voluntaris. Ara se sap que tot i tenir coneixement del plasma infectat ningú no el va retirar i es va continuar venent, com recull la notícia de Scott.net, a países asiáticos, latinoamericanos y algunos europeos a mediados de los 80s. És clar, ja se sap, els anys 80s els espanyols no érem encara europeus de primera i se’ns podia vendre material caducat o infectat, tal i com es feia amb països menys desenvolupats. Pensar, a més, que alguns espavilats sense escrúpols es van enriquir amb aquestes vendes, fa posar els pèls de punta. Aquest tema el tracto a la meva novel·la Tots els dilluns són dolents. Per desgràcia, res del que explico no és ficció. La trama de la història està basada en fets reals i demostra els “negocis” de les multinacionals farmacèutiques...
Tot i el temps transcorregut des d’aleshores, crec que és molt important que tot plegat se sàpiga. Especialment perquè la falta d’escrúpols de les farmacèutiques no ha canviat gens. En aquest blog he anat penjant notícies relacionades amb el tema que són una mostra prou representativa.
Podeu veure un vídeo de la NBC penjat a Youtube que parla de la connivència que va permetre que Bayer exportés el Factor VIII contaminat a Espanya, França i Japó, entre altres països:
Aquí teniu la notícia sencera publicada per Scott.net

BAYER vende drogas infectadas con SIDA
Genocidio de las Grandes Farmacéuticas: Bayer ha estado diseminando drogas infectadas con SIDA por todo el mundo durante décadas.
Documentos desenterrados muestran que la farmacéutica Bayer vendió millones de dólares en medicinas coagulantes intravenosas - concentrado de Factor VIII, para hemofílicos - a países asiáticos, latinoamericanos y algunos europeos a mediados de los 80s, a pesar de que sabía que contenían el virus del SIDA.
Bayer sabía que la droga estaba infectada y pidió a la FDA que lo mantuviera en secreto mientras obtenía ganancias infectando a sus pacientes.
Si estas acusaciones son válidas, entonces Bayer y la FDA son los responsables de esta catástrofe.
Los reguladores de la FDA ayudaron a mantener oculta la continuidad de las ventas, solicitando a la compañía que "solucione el problema silenciosamente sin alertar al Congreso, a la comunidad de la salud y al público", según trascendidos de una reunión en 1985.