divendres, 25 de gener del 2008

25-01-2008 Què és la MAT i quins interessos amaga

Sorgeixen simultàniament diverses notícies aparentment desconnectades:

10-01-2008: la cimera bilateral França – Espanya amb la trobada de Sarkozy i Zapatero, a Paris, per parlar, entre altres temes, de la connexió elèctrica pels Pirineus catalans.

23-01-2008: 70.000 abonats de FECSA – ENDESA passen altra vegada la nit sense llum a Barcelona

11-01-2008: Gran Bretanya dóna llum verda a la construcció de noves centrals nuclears en un programa que durarà fins l’any 2020 i que estarà finançat pel sector privat

04-01-2008: el vicepresident de la Generalitat, Carod Rovira, fa una visita de caràcter institucional a Manlleu i quan és preguntat sobre la MAT respon que no té res a dir

23-01-2008: Acords de la Comissió Europea, a Bruseles, per tal de reduir, d’aquí al 2020, un 20% les emissions de CO2

Totes aquestes notícies estan relacionades. Si aprenem a llegir entre línies i sumem, ens adonem que la MAT ha de servir per transportar l’excedent elèctric francès d’origen nuclear cap al Marroc i Algèria, a través d’una autopista elèctrica de 400 Kv que viatjarà a travñes de Catalunya. Aquest sentit de la distribució elèctrica de nord a sud és provisional mentre es construeixen les noves centrals al nord d’Africa, per aleshores viatjar en sentit contrari, de sud a nord, creuant altra vegada per Catalunya, perquè bascos i aragonesos no van permetre que passés pel seu territori. S’utilitzen les apagades a Barcelona (causades per la manca de manteniment a la xarxa), per justificar una demanda energètica que fomenta el consum per comptes d’apostar per les energies renovables i els sistemes de generació distribuïda.

¿Us adoneu que tot plegat és una estratègia per tal de justificar una mega-xarxa de distribució que no ens fa cap falta i que va en contra del que hauria de ser una xarxa descentralitzada d'energies alternatives?